HÄSSELBY FAMILJEHOTELLET

(Familjehotellet bild galleri)

Foto: Peter Ortvik

Hässelby är en stadsdel i Västerort  i Stockholm. Hässelby-Vällingby stadsdelen har 11 010 invånare (2014)

Byggandet av det moderna Hässelby gård skedde huvudsakligen 1953-1955. Som drivande kraft fanns stadsplanedirektören Sven Markelius. Detaljplanerna hade tagits fram av arkitekterna Carl-Fredrik Ahlberg, Göran Sidenbladh och Hans Uddenberg med flera 1952.

Man byggde omväxlande höga punkthus och låga skivhus kring skyddade gårdar. En byggnad som blev mycket uppmärksammad var Hässelby Familjehotell vid Ormängsgatan 43-71. Det var ett kollektivhus som omfattar 17 byggnader, ritat av arkitekt Carl-Axel Acking och uppfört av storbyggmästaren Olle Engkvist 1954 till 1956.

Läge
Stockholms kommun, Stockholms län.

Kommunikation
Bra allmänna kommunikationer till och från området, beläget vid Hässelby gård som är en station inom Stockholms tunnelbana och trafikeras av linje 19 på T-bana 1 (gröna linjen).

Avståndet från station Slussen är 17,7 kilometer. Den nuvarande stationen invigdes den 15 oktober 1958.

Service
På promenadavstånd finns ett välutvecklat affärscentrum som erbjuder flertalet butiker och affärer, systembolag, ICA, apotek etc. En bit bort finns Vällingby centrum som har ett stort utbjud av service och mängder med butiker, restauranger etc. Med bil tar man sig enkelt till Barkarby handelsplats, med IKEA, El-giganten och flertal butiker och outlets.

Historik
Skissarbetena började 1953 och bygget startade nyåret 1953, de första hyresgästerna kunde flytta in i december samma år. 1955 var samtliga lägenheterna uthyrda och 1956 togs restaurangen och daghemmet i bruk.

Själva byggnadskomplexet består av fyra höghus med 8-9 våningar som är sammanlänkade med stort antal 3-våningsbyggnader. Byggnaderna förbinds av ett 750 meter långt korridorsystem som gör det möjligt att man i alla väder kan ta sig till matsalen och andra inrättningar i anläggningen. Fasadarkitekturen domineras av rött tegel och den rundade takavslutningen på låghusbebyggelsen.

Här fanns totalt 340 lägenheter, fyra innegårdar, två matsalar, en gymnastiksal, ungdomslokal, en snabbköpsbutik, ett garage för 80 bilar och ett kapell. Lägenhetstyperna varierar från enkelrum i markplan om ca 25 m² samt liten trädgård till entresolerade fem- och sexrumsvåningar tio trappor upp i höghus med takaltan och utsikt över Mälaren och in över Stockholm. Stora matsalen, som ligger centralt i en av innergårdarna var hjärtat i anläggningen. Den professionella kollektivverksamheten lades ner 1976, men bedrivs delvis fortfarande på ideell basis av de boende.

Förutom en restaurang som serverade middag, fanns service såsom barndaghem, tvättinrättning, städhjälp, reception, närbutik, festmatsal, samlingssal, kapell, frisör, gymnastiksal, bastu, bibliotek, hobbylokal med mera.

Centrumet, Hässelby torg, är enligt tidens stadsplanemodell placerat runt tunnelbaneingången med affärer omkring.

Historiska bilder

Olle Engkvist 1950-tal

Fritid och rekreation
Naturen är alltid nära. Längs med Mälarens stränder finns många fina promenadstigar, småbåtshamnar samt badplatser. Flertal parker finns utspridda i området samt vackra milsvida skogar. För sportintresserade finns ett rikt utbud av aktiviteter, som bollplaner, golfbanor, ridstall och isbana.