HÄSSELBY

Hässelby är en stadsdel i Västerort  i Stockholm. Hässelby-Vällingby stadsdelen har 11 010 invånare (2014)

Byggandet av det moderna Hässelby gård skedde huvudsakligen 1953-1955. Som drivande kraft fanns stadsplanedirektören Sven Markelius. Detaljplanerna hade tagits fram av arkitekterna Carl-Fredrik Ahlberg, Göran Sidenbladh och Hans Uddenberg med flera 1952.

Man byggde omväxlande höga punkthus och låga skivhus kring skyddade gårdar. En byggnad som blev mycket uppmärksammad var Hässelby Familjehotell vid Ormängsgatan 43-71. Det var ett kollektivhus som omfattar 17 byggnader, ritat av arkitekt Carl-Axel Acking och uppfört av storbyggmästaren Olle Engkvist 1954 till 1956.

Läge
Stockholms kommun, Stockholms län.

Kommunikation
Bra allmänna kommunikationer till och från området, beläget vid Hässelby gård som är en station inom Stockholms tunnelbana och trafikeras av linje 19 på T-bana 1 (gröna linjen).

Avståndet från station Slussen är 17,7 kilometer. Den nuvarande stationen invigdes den 15 oktober 1958.

Service
På promenadavstånd finns ett välutvecklat affärscentrum som erbjuder flertalet butiker och affärer, systembolag, ICA, apotek etc. En bit bort finns Vällingby centrum som har ett stort utbjud av service och mängder med butiker, restauranger etc. Med bil tar man sig enkelt till Barkarby handelsplats, med IKEA, El-giganten och flertal butiker och outlets.

Historik
Förleden i namnet är ordet hässle, som betyder “hasselbestånd”. Hässelby gård nämns redan under 1300-talet och bland ägarna kan nämnas Nils Nilsson (Natt och Dag). Omkring 1640 fick Carl Bonde en av gårdarna donerat av kronan. Bygget av sätesgården Hessleby (senare kallat Hässelby slott) påbörjades i början av 1640-talet och arkitektuppdraget gick till Simon de la Vallée. Gården blev klar 1656 under riksskattmästaren Gustav Bonde. I samband med bildandet av stadsdelen Hässelby gård bestämdes att sätesgården skulle heta “Hässelby slott”, för att undvika förväxlingar med stadsdelen. Hässelby slott såldes till Stockholms stad 1931. På Hässelbys ägor har det legat ett stort antal mindre gårdar, torp och lägenheter, varav många givit upphov till namn inom de olika stadsdelarna i grannskapet.

Fritid och rekreation
Naturen är alltid nära. Längs med Mälarens stränder finns många fina promenadstigar, småbåtshamnar samt badplatser. Flertal parker finns utspridda i området samt vackra milsvida skogar. För sportintresserade finns ett rikt utbud av aktiviteter, som bollplaner, golfbanor, ridstall och isbana.