Bredäng

Bredäng är en stadsdel i Söderort i Stockholm. Ytan uppgår till 209 hektar land och 25 hektar
vatten. Strandlinjen mot Mälaren är 1500 meter lång.
Avståndet till Bredäng från tunnelbanestationen Slussen är 9 kilometer.

Läge

Stockholms kommun, Stockholm län.

Kommunikation

Bra allmänna kommunikationer till och från området som är beläget vid E4/E20 omkring 11,5 km sydväst om centrala Stockholm och kan nås med SL-buss och tunnelbana.

Bredäng har en tunnelbanestation på röda linjen inom Stockholms tunnelbana mellan stationerna Mälarhöjden och Sätra.

Stationen ligger på en 180 meter lång viadukt över Bredängs Allé utmed Stora sällskapets väg. Den öppnades den 16 maj 1965.

Den konstnärliga utsmyckningen består av pusselbitar och träformer av Lena Kriström, 1982.

Service

Bredängs centrum invigdes 1965 med femton butiker, ett EPA-varuhus, två banker, apotek, postkontor och frisör. Ett systembolag fanns också fram till 2005.

Närmaste centrum är Skärholmen Centrum, som omfattar ca 100 000 m2 av butiker, restauranger och caféer, serviceenheter och kontor.

Närmaste handelscentrum är Kungens Kurva, några minuters bilväg, där Ikeas första och största i Sverige finns samt kedjorna McDonald’s, ICA Kvantum, Heron City, Elgiganten, Siba, City Gross, Rusta, Jula, Media Markt och Toys “R” Us, med flera.

Historik

Hela området tillhörde en gång i tiden Sätra gård, och namnet är belagt sedan 1628. Ett torp med namnet Bredäng, byggt på 1780-talet, låg tidigare på nuvarande Frimurarvägen 31, men brann ned 1961. Lantbruk bedrevs här fram till 1949.

Jakobsbergs gård var från början också ett torp under Sätra gård, torpet har legat här sedan 1600-talet. Från början hette torpet Ulvgrytet, men döptes i modern tid om till Ålgryte. På 1750-talet arrenderas det av Jacob Graver som lät bygga om torpet till en liten herrgård.

Ett annat äldre hus är Villa Lyran, ett sommarnöje från 1867 som var en träffpunkt för många av 1800-talets författare, musiker och konstnärer. Byggherre var Carl Limnell, byråchef vid Järnvägsstyrelsen. Här ligger sedan 1960-talet Konditori Lyran.

Bygget av det moderna Bredäng påbörjades den 1 september 1962, de första husen uppfördes vid Ålgrytebacken med inflyttning sommaren 1963. Bygget fortsatte sedan fram till 1975. Stadsplanen utformades av Josef Stäck på kommunens stadsplanekontor. Arkitekterna bakom Bredäng centrum är Jon Höijer och Sture Ljungqvist.

Fritid och rekreation

Bredäng har en simhall och bibliotek. En campingplats, Bredängs camping, finns i västra delen av Bredäng.

Längs Mälarens strand finns ett skogsparti och flera badplatser, bland annat Mälarhöjdsbadet.