ELLIPSVÄGEN 5, KUNGENS KURVA

Ett av Kungens Kurvas elegantaste hus byggdes 1992. Fastigheten består av glas och tegel och ger ett mycket stilrent intryck, och innehåller många representativa & ljusa lokaler med hög teknisk standard både kontor och industrilokaler.

Inom fastigheten finns många parkeringsplatser. En del med motorvärmare som kan hyras.

Kungens Kurva området

Kungens kurva är ett av Skandinaviens största köpcentrum och ett av Storstockholms mest expanderande företagsområdet med flera satsningar och den mest besökta handelsplatsen i Stockholmsområdet,

Läge

Huddinge kommun, Stockholms län

Kommunikation

Bra allmänna kommunikationer till och från området. Kungens Kurva är beläget vid E4/E20 omkring 15 km sydväst om centrala Stockholm och kan nås med SL-buss från bland annat Skärholmen och Fruängen dit tunnelbana går.

Service

All tänkbar service finns i närområdet samt hotellen Scandic och Prince Carl. Här finns Sveriges första och största Ikea, och kedjorna McDonald’s, ICA Kvantum, Heron City, Elgiganten, Siba, City Gross, Rusta, Jula, Media Markt och Toys “R” Us, med flera. Närmaste centrum är Skärholmen, några minuters bilväg.

Historik

Den första som etablerade sig här var Ikea Kungens kurva, som öppnade sitt möbelvaruhus den 18 juni 1965 och var då det första möbelvaruhus som Ikea lät bygga i Sverige efter huset i Älmhult. Efter en om- och tillbyggnad 2000–2002, är det till ytan sett världens största Ikea-anläggning.

Sedan dess har området utvidgats med bland annat filialer för Handelsområdet har byggts ut i flera etapper. Den största blev klart år 2001 då byggnaden för Heron City tillkom i syd och City Gross med Apoteket, Systembolaget, Intersport med flera etablerades i öst.

Historien bakom namnet

Bakgrunden till namnet är att den Cadillac Series 75[1] av 1939 års modell som kung Gustaf V färdades i här körde i diket den 28 september 1946. Kungen, hans hovstallmästare och två andra jägare var på hemväg från en jakt på Tullgarns slott när chauffören tappade kontrollen över bilen på Gamla Södertäljevägen, sladdade av vägen och hamnade i ett vattenfyllt dike.[2]

Pressen var snabbt på plats och fotograferade det hela. I media sades att kungen hade “hetsat” sin chaufför. Bilen hade registreringsnummer A 4 och står nu på bilmuseet vid Sparreholms slott[3]. Två nyöppnade ESSO-bensinmackar på varsin sida om motorvägen, som under många år var Skandinaviens största sett till omsättning, gavs namnet Kungens kurva av mackarnas ägare Tore Jakobson och senare blev namnet officiellt för hela området.[4] Numera är vägen uträtad och har dessutom blivit motorväg E4/E20 (Södertäljevägen).

Fritid och rekreation